Soitinrakennus

Soittaminen voi olla hauskanpitoa

soitinrakennuskuvitusSoitinrakennus osana teatteriproduktion valmistelua mahdollistaa jälleen uuden lapsiryhmän mukaantulon projektiin. Lapset, jotka eivät välttämättä halua esiintyä näytelmässä eivätkä ole varsinaisesti minkään 'oikean' soittimen taitajia, innostuvat soitinrakennuksesta ja itse tekemien soitinten soittamisesta.

Soittimien rakentaminen itse ja niiden käyttö näytelmän äänimaailman luomisessa avartaa musiikillista ajattelua ja tarjoaa myöhemminkin eväitä monenlaisiin musiikillisiin oivalluksiin. Soittamisen ei tarvitse olla huippuun hiottua suorittamista. Se voi olla myös hauskanpitoa ja leikkiä. Tämä tuppaa usein unohtumaan, jopa musiikkikasvattajilta.

Yllättävistä materiaaleista syntyy soittimia

Soitinrakennustyöpajoissa on tavoitteena tutustuttaa lapset erilaisiin äänen tuottamistapoihin ja soveltaa näitä tapoja yllättäviin materiaaleihin. Niinpä hulavanteesta syntyy myös varsin käyttökelpoinen puhallinsoitin. Kielisoittimen voi tehdä perunalastupurkista ja muovinarusta. Laudanpätkistä voi rakentaa lavastekuusen, joka myös soi, vieläpä varsin miellyttävästi.

Kerhossa voi myös yhdessä pohtia, millaisia äänimaailmoja näytelmään voisi luoda. Millä tavalla voidaan saada aikaan sateen ääni, miten ukkonen? Tai miten voitaisiin jäljitellä lintujen laulua, lehmän ammuntaa ja muita luonnon ääniä? Kerhonpitäjällä on syytä olla näytteillä ja kokeiltavana erilaisia helppotekoisia soittimia, joista voidaan yhdessä valita näytelmään parhaiten sopivat.

Äänimaailma osana esityksen rakentamista

Kun rakennusprojekti on käynnistynyt, on tärkeää saada soitinrakentajaporukka seuraamaan näytelmän eri kohtausten harjoituksia. Harjoituksissa voidaan testata joidenkin äänten toimivuutta ja nähdä, kuinka paljon esityksessä on tilaa käyttää erilaisia soittimia. Soittimien mukaan tuonti harjoituksiin voi auttaa myös näytelmän ohjaajaa tekemään ratkaisuja tilan käytössä ja äänimaailman osuudesta kokonaisuudessa. Soittimia voi käyttää myös lavastuksen elementteinä (pöytä, metsä, … Katso kuvia pilottijaksolta!). Ryhmälle on tärkeää myös tuntea olevansa osa isompaa projektia.

On selvää, että tulee houkutus käyttää esityksessä soittimia, joita koulussa jo muutenkin on tai joita esimerkiksi koulun orkesteri on tottunut käyttämään. Omatekoisten soitinten käyttö on kuitenkin erinomainen mahdollisuus tarjota uusia oivalluksia sekä soitinten rakentajille että yleisölle. Kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta.

Projektiin tarjolla olevia soittimia:

Mehupillioboe kuuntele
Sählypallo-okariina kuuntele
Filmipurkkiokariina
Rare-rare kuuntele
Pörriäinen kuuntele
Purkkibasso kuuntele
Laudanpätkämarimba kuuntele
Pitkähuilu
Bassoputket kuuntele
Surra kuuntele
Pärrä
Lehmäpilli kuuntele