Ompelu käynnistyy

Tavoitteet Löydetään jokaiselle lapselle mielekästä tekemistä puvustukseen liittyen.
Erilaisten vaatteentekotapojen kokeilu (vanhasta muokkaaminen, purku ja leikkely, uuden ompeleminen).
Valmistelut Pukusuunnittelija hankkii valikoiman esityksen tunnelmaan sopivia kankaita sekä asusteita (hattuja, huiveja, jalkineita yms.).
Välineet Sakset, lankaa, kangasta, ompelukone(ita), saksia

Sisältö

 1. Keskustellaan rooliasuista.

  Jotkut lapset ovat piirtäneet kuvia rooliasuista, toisilla on päässään selvä mielikuva. Näihin on hyvä tarttua, mutta paljon keksitään silti vain tehdessä. Ohjaaja huolehtii tilanteesta tarkkailemalla, että puvut näyttävät kuuluvan samaan esitykseen ja tekee ehdotuksia sopivista asusteista.
 2. Jaetaan työt ja aloitetaan roolivaatteiden valmistus.

  Teatteripukuja ei aina viimeistellä kuten käyttövaatteita, vaan esim. ”Syynen” tapauksessa hameissa on vain vyötärökuminauhat, eikä paidoissa ole nappeja, mutta reunat yleensä huolitellaan ja ompeleet päätellään kunnolla.

  ”Syynen” pilottiprojektissa valittuun tyylilajiin sopi tietty viimeistelemättömyys, joten hameet, housut ja paidat tehtiin hyvin yksinkertaisin ratkaisuin. Köyhimpien hahmojen hihan- ja lahkeensuut jätettiin viimeistelemättä, mitä tunnelmaa korostettiin vielä sinne tänne paikkalappuja ompelemalla. Myös repiminen, likaaminen ja patinointi kuuluvat puvustamiseen.

  • Hame

   Yhdestä palasta ommellun hameen ylellisyysastetta voi säädellä sekä kankaan määrällä että kuminauhan kireydellä. Enemmän kangasta – enemmän laskoksia. Koketeimmilla roolihahmoilla oli polven korkeudelta alkava toinen kerros rypytettyä kangasta.

  • Paita

   Paidat tehtiin ompelemalla kaksi suunnilleen T:n muotoista palaa yhteen. Etupuolen päänaukko on avarammin leikattu, ja siinä voi olla lyhyempi tai pidempi halkio. Tällaisten vaatteiden täytyy päälle pukemisen vuoksi olla väljiä. Valmiina löytyneistä miestenpaidoista leikattiin kaulukset irti epookin vuoksi. 


  • Housut

   Väljiä housuja tehtiin yhdistämällä kaksi palaa. Asianmukaiset vyötärölaskokset syntyivät vyötärökuminauhalla. Taskulliset housut löytyivät valmiina, ja poikien polvihousuja valmistettiin polvesta katkaisemalla.

Huomioitavaa

Vaatteenvalmistus jatkuu tästä eteenpäin kaikilla kerhokerroilla. Välillä saatetaan joutua kutsumaan näyttelijöitä sovituksiin.