Kanto

Tavoitteet Valmistetaan lavasteena toimivan erikoispuku, kanto.
Valmistelut Tilataan kannon esittäjä joksikin aikaa paikalle.
Välineet Sakset, kuumaliimapistooli, kangasta, pahvia tai esim. lampunvarjostin, tussi, taskulamppu, paljettikangasta tai pikkupeili

Sisältö

 1. Suunnitellaan kannon muoto, materiaalit ja työnjako. Kanto tulee toimimaan sekä pukuna että lavasteena, joten se kannattaa huomioida suunnitteluvaiheessa.

  • kanto Kannon aihiona on läpimitaltaan 50-70 cm kokoinen, esim. pahvinen kiekko. Parhaan saa laakeasta lampunvarjostimesta, jonka kehikossa näyttelijän pää hyvin istuu. Sen reunaa pitkin ja ympäri liimataan kuumaliimalla hyvin laskeutuvaa, ei liian raskasta kangasta, joka katkaistaan kymmenisen senttiä esiintyjää pitemmäksi.
  • Kasvojen korkeudelle leikataan pieni kurkistusaukko.
  • ”Kaarna” tehdään tummemmasta kankaasta leikellyistä suikaleista, joita yhdensuuntaisesti lähekkäin liimaten syntyy puumainen kuvio.
  • Kanto viimeistellään piirtämällä puunväriseen kiekkoon vuosirenkaita. Jos puku painaa paljon, on näyttelijän hyvä käyttää p ään pehmusteena esim. huopahattua.
  • Tuleensyttymisefektin saamiseksi kankaan on oltava tarpeeksi ohutta: tarkalla hetkellä sis ällä syttyy taskulamppu, jonka vieressä näyttelijä liikuttelee paljettikankaan palaa, peiliä tms. – ulkoa katsoen näyttää siltä, kuin kipinät vilistäisivät rungolla.

 2. Valmistetaan ensimmäisellä kerralla aloitetut kivet loppuun.

Huomioitavaa

Kuumaliimapistoolia saa käyttää vain yksi kerholainen kerrallaan.