Mittaukset ja kivi

Tavoitteet Tutustutaan esitystilaan.
Aloitetaan lavasterakennus.
Valmistelut Koulun sali ja näyttämö tai näyttämöksi ajateltu esitystila olisi saatava tyhjäksi muusta toiminnasta vähäksi aikaa.
Välineet Muistikirja, rullamittoja, paperia, metalliverkkoa, sanomalehteä, vesiliukoista liimaa (esim. Eri-keeper), lateksimaalia, plyysikangasta

Sisältö

 1. Tehdään tutkimusretki esityspaikkaan.

  Oppilasparit saavat tehtäväkseen 1-2:n mittaustuloksen ilmoittamisen lavastajan muistikirjaan. Mitattavia ovat esitystilan leveys, syvyys ja korkeus, näyttämöaukon koko, korokkeen korkeus, sekä itse salin pituus ja leveys. Samalla selvitetään ovien sijainnit, kulkumahdollisuudet, erilaisten esirippujen käyttö, ja käyttökelpoisten sermien ja valokaluston määrä.

 2. Mietitään, missä ja miten päin yleisön olisi hyvä olla.

 3. Tutkitaan kiinnitysmahdollisuudet (esim. ”Syynessä” puolapuista on paljon hyötyä).

 4. Lopuksi katsotaan vielä pukeutumistilat sekä tarkistetaan yleisöistuinten määrä.

 5. Aloitetaan kiven tai kivien rakentaminen.

  • kivi Kiven runko muotoillaan kanaverkosta, joka päällystetään vedellä ohennetulla liimalla sivellyillä sanomalehdillä (useampi kerros). Kannattaa välillä antaa sanomalehtikerrosten kuivua ja sitten lisätä uusi kerros.

  • Kuivumisen jälkeen valmis kivi maalataan lateksilla halutun väriseksi, ja lopuksi siihen voi liimata pörröisiä kangaspaloja sammaleeksi. Jos kivi on tarkoitettu kiivettäväksi, kannattaa jo etukäteen katsoa sopiva penkki tms. koroke sen sisään pantavaksi.

Huomioitavaa

Liiman ja maalin hidas kuivuminen voi siirtää jatkamista seuraavaan kertaan. Maali myös roiskuu, joten suositellaan suojautumista esim. essuilla tai remonttivaatteilla.