Mikko Perkoila

mikkoperkoilaOlen muusikko ja soitinrakentaja. Synnyin Helsingissä vuonna 1950 ja samassa kaupungissa vietin myös 33 ensimmäistä ikävuottani. Kansakoulu Herttoniemessä, oppikoulu Suomalaisessa Normaalilyseossa ja sitten roikkumista yliopistolla kymmenkunta vuotta, joiden jälkeen minulle alkoikin hahmottua ammatti esiintyvänä laulajana ja lauluntekijänä. Yliopistolla oppia kertyi kansantieteestä, kansanrunoustieteestä, historiasta, musiikkitieteestä ja arkeologiasta. Kaikki opit ovat myöhemmin olleet suureksi hyödyksi, vaikkei minusta koskaan tohtoria tullutkaan.

Ensimmäisen soololevyni julkaisin 1980, ja sen jälkeen levyjä on tullut leppoisaan tahtiin. Esiintymiset ovat viime vuosina painottuneet koulu- ja päiväkotikonsertteihin, joskin aikuisyleisöäkään en ole voinut täysin unohtaa. Vuonna 2006 ilmestyi pitkästä aikaa aikuisohjelmistoa sisältävä levy 'Peilikuva hämärtyy' ja samaisen vuoden aikana tulee lapsillekin lisää kuunneltavaa Kennel-yhtyeen säestyksellä.

Soitinrakennuksen saloihin aloin vihkiytyä vuonna 1983. Aluksi Petajävedellä ja myöhemmin Leppävirralla tuli tehdyksi tuhansia kanteleita ja muita suomalaisia perinnesoittimia. Vuonna 1992 oli aika jättää Leppävirralla yhäkin vaikuttava soitinrakentajayhteisö Soitinrakentajat AmF ja siirtyä takaisin pääkaupunkiseudulle, Järvenpäähän. Soitinrakennus sai väistyä ahkeramman keikkailun tieltä, mutta pikkuhiljaa muhivat mielessäni myös uudet soitinideat.

Käynti Mosambikissa vuonna 1998 ja soitintyöpajan pitäminen paikallisten soittajien kanssa opetti konkreettisesti sen, miten paljon voi tehdä, vaikkei saatavissa ole juuri mitään. Suomessa kuriositeetiksi muodostunut luonnonmateriaalien käyttö on köyhemmissä oloissa arkipäivää, samoin materiaalien luova uusiokäyttö. Palmunlehvistä tehty tanssihelistin oli Suomessa, palmunlehvien puutteessa, pakko tehdä jostain muusta, siis muovisesta pakkausnauhasta, jota täällä kyllä riittää. Pyöreästä masi-hedelmän kuoresta tehty okariinasoitin löysi Suomessa materiaalikseen tavallisen sählypallon.

Tällä hetkellä toimenkuvaani kuuluvat keikkailun lisäksi perinnesoittimien (mm. kanteleiden ja jouhikoiden) rakentaminen tilauksesta ja erityisesti uusiosoittimien rakentamiseen keskittyvät työpajat. Työpajojen yhteydessä on hyvä saarnata osallistujille – lapsille tai aikuisille – siitä, että musiikki ei välttämättä ole niin hirmuisen vakava asia. Se voi parhaimmillaan olla äänillä leikkimistä, niin kuin se on alun perin ollutkin. Ja ehdottoman sallittua kaikille.