Suomen historiaa saduista

Zacharias Topeliuksen elämän ja satujen kautta voidaan käsitellä Suomen historiaa. Topeliuksen (1818−1898) aikana elettiin Suomen suuriruhtinaskunnassa (1809−1917). Suomi oli silloin autonominen osa Venäjän keisarikuntaa.

Topeliuksen aikaan tultiin toimeen ilman autoja, lentokoneita, radioita ja televisioita. Rautatiet ja puhelimet olivat uutta suomalaisille. Kansakoululaitos yleistyi.

Vinkkejä

 • Milloin Topelius oikeastaan eli?

  Tutkitaan, kuinka pitkä aika on Topeliuksen aikaan. Mietitään, kuinka monta sukupolvea on tästä päivästä Topeliuksen syntymään saakka. ”Minun iso-iso-iso-iso-iso-isoisäni syntyi samaan aikaan Topeliuksen kanssa.

 • Käsityöläisammatteja

  Tutkitaan vanhoja, perinteisiä ammatteja. Keskustellaan sanoista ja käsitteistä, jotka Topeliuksen saduissa liittyivät ammatteihin. Mitä ammattikuntia Topeliuksen aikaan oli? Millaisia työvälineitä käytettiin?

 • Lapsena Topeliuksen aikana

  Tutkitaan Topeliuksen ajan lasten elämää luettujen satujen pohjalta. Millaisia vaatteita ja kenkiä lapset silloin käyttivät? Mitä taitoja lapsilla oli ja miten ne opittiin (lasten arkiaskareet, koulunkäynti, jne.) Millaisia olivat asunnot Topeliuksen aikaan? Entä lelut?

 • Elämä ennen ja nyt

  Tutkitaan elämää ennen ja nyt. Piirretään kuva omasta kodista tai kodin yhdestä huoneesta. Piirretään siten, että kuvassa näkyvät kaikki kotona olevat koneet (puhelimet, radiot, dvd-laitteet, tietokoneet, keittiökoneet, televisiot, föönit, kihartimet, jne.). Rastitetaan punaisella tussilla kaikki ne keksinnöt ja huonekalut, joita ei Topeliuksen aikana ollut. Keskustellaan elämästä ennen ja nyt.